kinderfysiotherapie

18-04-2016 - Kudelstaart

Congres Kinderorthopedie

 

Donderdag 10 maart is Casparina van Beek, kinderfysiotherapeute, naar het kinderorthopedie congres geweest van SCEM, een multidisciplinair te bezoeken evenement.

Het werd een interessant en gevarieerd congres, waar ook vragen konden worden gesteld aan het panel. Aan het eind kwam er een mystery guest.

 

 

Down syndroom en bijbehorende kinderorthopedische afwijkingen

De stand van zaken in Nederland omtrent Down kinderen werd besproken en de diverse kinderorthopedische problemen die kunnen optreden bij kinderen met Down die een andere aanpak vergen dan die bij ‘normale’ kinderen.

 

Het slappe (hypotone) kind, wat klopt er niet aan het plaatje?

We gingen in op het ‘pluis-niet pluis’-gevoel, wat is de oorzaak, waar moeten we aan

denken? Is het een spierprobleem, een neurologisch probleem of anders? En de

revalidatie, tegen welke kleine en grote problemen lopen hypotone kinderen aan?

Een praktisch verhaal werd verteld door Karlijn van Beek, een nicht van Casparina.

 

Kinderfysiotherapeutische begeleiding en behandeling bij slappe (hypotone)

kinderen

Er werd aandacht besteed aan het methodisch handelen bij de behandeling van hypotone kinderen. Waar ligt de hulpvraag? Wat zijn de uitingsvormen van hypotonie bij jonge kinderen? Dat werd met video materiaal mooi in beeld gebracht.

 

De instabiele heup bij slappe kinderen

Orthopedische implicaties bij kinderen met o.a. spierzwakte/spierdystrofie, cerebrale parese  (waarbij naast spasticiteit ook hypotonie voorkomt) of het syndroom van Down. Veel beeldmateriaal werd er vertoond.

 

Patellaproblemen bij slappe kinderen

De patella problemen die voorkomen bij hypotone kinderen, zijn m.n. (sub)luxaties. Er werd veel beeldmateriaal vertoond.

 

De behandeling van pectus-deformiteiten van de thoraxwand

Kinderfysiotherapeutisch gezien doen we niets met afwijkingen van de borstkas. We zien het wel eens bij jonge kinderen, maar vrij weinig. Het lijkt een cosmetisch probleem alleen, maar er is ook sprake van een verplaatsing van het hart. Toch was het fijn om de afwijkingen gezien te hebben, en wat de mogelijkheden zijn om de afwijkingen tijdens of na de puberteit operatief te herstellen.

 

Forensische aspecten van fracturen op de kinderleeftijd

Tijdens de lezing werd ingegaan op wat kindermishandeling is, wat de

frequentie ervan is en welke fracturen daarbij gezien kunnen worden. Aan de hand

van casuïstiek werd het forensische proces besproken. Zowel accidentele als

non-accidentele casus werden gepresenteerd.

 

De Mystery Guest was Marije Smits, een paralympische atlete. Zij had als specialisatie de 100meter en verspringen. In 1998 werd bij Marije kanker geconstateerd waardoor zij in het voorjaar van 1999 haar rechter onderbeen verloor en de weg naar topsporter heeft bewandeld en inmiddels haar artsenopleiding aan het afronden is. Ze vertelde er openhartig over en benadrukte dat de steun die ze toen kreeg van haar fysiotherapeuten onontbeerlijk was. Ze zei: jullie maken het verschil!