duizeligheid

18-04-2016 - Kudelstaart

Donderdag 7 april heeft Mirjam Visser de nascholingsdag op het gebied van duizeligheid voor fysiotherapeuten gevolgd in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Dit betreft een toonaangevend kenniscentum op het gebied van duizeligheid in Nederland. Zij houden zich intensief bezig met onderzoek op het gebied van duizeligheid en scholing van huisartsen, specialisten en fysiotherapeuten.Ondanks het feit dat we ons er in onze praktijk al geruime tijd mee bezig houden, was deze dag toch weer informatief.

25% van de duizeligheidsklachten wordt veroorzaakt door Benigme Paroxismale Draai Duizeligheid, oftewel BPDD. Dit betreft een onschuldige, doch zeer hinderlijke vorm van duizeligheid. Het probleem wordt veroorzaakt door een soort gruis in het evenwichtsorgaan wat zich verplaatst onder invloed van hoofdbewegingen. Hierdoor ontstaat een aanvalsgewijze draaiduizeligheid. De behandeling bestaat uit 1maal, en soms enkele malen, een door de specialist of fysiotherapeut uitgevoerde serie bewegingen van het hoofd waarmee het gruis terug wordt bewogen naar de plaats waar het hoort.

In 90 % van de BPDD gevallen is deze eenvoudige en pijnloze behandeling effectief ! Naderhand thuis oefenen is niet nodig.

Duizeligheid kan ook een andere oorzaak hebben, bv een ontsteking van het evenwichtsorgaan. Dit geneest vanzelf, nadat de ontsteking is genezen kan het soms nodig zijn het evenwichtsorgaan te trainen zodat hij zijn functie weer op gaat pakken.

 

Zeer zinvol dus om met duizeligheid naar uw huisarts te gaan en eventueel door te laten verwijzen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut of duizeligheidspoli

 

Bij ons op de praktijk zijn de volgende fysiotherapeuten gespecialiseerd in het behandelen van duizeligheid

  • Mirjam Visser
  • Jan-Piet Verweij