SOLK: onverklaarde lichamelijke klachten

26-11-2016 - Kudelstaart

SOLK: de afkorting staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. 

 

Het kan zijn dat uw huisarts u verwijst naar de fysiotherapeut met deze diagnose. Wat het betekent staat hierboven.Maar wat houdt het in? 

 

Het betreft klachten of klachtenbeelden,ook wel sydromen genoemd waar de medische oorzaak niet bekend of onduidelijk is.Het kan ook zijn dat er een medische oorzaak is geweest maar dat het eigenlijk al over had kunnen zijn gezien de tijd die verstreken is. Of dat u meer last heeft van de klacht dan dat strikt medisch gezien verklaarbaar is.

 

Maar hoe komt het dan, want er zijn wel klachten ?! 

--"stel ik me dan aan"?

--“Beeld ik het me dan in”?

--"Nu gooien ze het op stress"

--"Er is helemaal niks mis met mij, ze moeten gewoon beter zoeken".

 

Allemaal begrijpelijke reactie’s en daarom is een behandeling bij een fysiotherapeut die op dat gebied de kneepjes van het vak kent heel belangrijk, een stressortherapeut. Er is namelijk helemaal geen sprake van ‘inbeelding’ of ‘aanstellen’ : het samengaan en verweven raken van emotie’s en lichaamsfunctie’s in het middenbrein is een nuchter feit. Het "tussen de oren" wordt dus eigenlijk heel letterlijk bedoeld,omdat het brein tussen de oren zit. De ervaren pijn of klacht van de patient wordt  in de behandeling meegenomen; het aanknopingspunt voor de behandeling is echter dus naast het lijf waar de klacht ervaren wordt, ook de samenwerking met het centrum in het brein die de pijn reguleert en bijstuurt.

 

Wat houdt die behandeling in?

  • Uitleg hoe dat nou allemaal zit is een belangrijk onderdeel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van plaatjes als hulpmiddel om in begrijpelijke taal uit te leggen hoe de samenwerking tussen lichaam en emotie’s in het brein in elkaar zit. Vanuit begrip ontstaat een openstaan om naar de klachtgeschiedenis en de verschillende stressbronnen te kijken. Vervolgens bepaalt de patient welke stressbron het meest zwaar weegt en hier gaan we verdiepend op in. Hier is het belangrijk om samen te zoeken naar wat maakt dat dit stress is? Bijvoorbeeld: het druk hebben is voor de een stress, voor de ander juist flow.Wat iets tot stress maakt is zeer individuspecifiek, en heeft soms te maken met eerdere ervaringen op een bepaald vlak.
  • Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale gesprekstechnieken alsmede van verschillende vormen van lichaamsbewustwordingsoefeningen, zoals adem- en ontspanningsoefeningen en mindfulness.Meer dan de helft van de patienten met deze vorm van klachten heeft hier baat bij.

 

Het is net een detective: de moord is gepleegd (SOLK klacht), nu gaat de detective uitzoeken wie het gedaan heeft en hoe!

 

Heeft u vragen hierover? U kunt ermee terecht bij Mirjam Visser. Voor meer informatie: www.solknet.nl