Fysiotherapie bij etalagebenen

16-01-2017

Bij etalagebenen (claudicatio intermittens) is er sprake van vernauwingen in de bloedvaten van de benen. Hierdoor ontstaat pijn in de boven- en/of onderbenen als u zich inspant. 
 

Onze praktijk is aangesloten bij het claudicationet. ClaudicatioNet is een geïntegreerd landelijk zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. Gezamenlijk zorgen zij voor een optimale behandeling van de patiënt. 

 

Als u last heeft van etalagebenen, wordt u meestal door een vaatchirurg doorgestuurd naar een fysiotherapie die aangesloten is bij het claudicationet voor gesuperviseerde looptraining. Vaak kunt u hiermee een operatie voorkomen. De behandeling bevordert de lokale doorbloeding in de benen, waardoor de inspanningspijn vermindert of verdwijnt. Tijdens de training oefent u alleen of in een kleine groep. U gaat vooral lopen, fietsen en uw beenspieren trainen. Ook krijgt u oefeningen mee voor thuis.


Bij voorkeur volgt u de training minimaal drie maanden lang twee keer per week. Na drie maanden heeft u opnieuw een afspraak met de vaatchirurg. In overleg met de fysiotherapeut bespreekt hij de eventuele verdere behandelmogelijkheden met u.

 

Bekijk hier de informatievideo van Claudicationet.