Fysiotherapie helpt bij artrose

30-07-2014

Artrose is een gewrichtsaandoening die veel voorkomt en gepaard gaat met problemen in het dagelijks functioneren. Artrose is een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. De fysiotherapeut kan u helpen.

 

Symptomen

Symptomen zijn onder andere pijn en (ochtend)stijfheid in de aangedane gewrichten. Daarnaast kan er sprake zijn van een verminderde beweeglijkheid, kracht en stabiliteit en toename van crepitaties van de gewrichten. Mensen met artrose van met name de heup en/of knie ervaren veel beperkingen in hun dagelijks functioneren en zijn fysiek minder actief dan gezonde leeftijdgenoten.

 

Wat kunt u zelf doen?

Het belangrijkste is dat u in beweging blijft. Het doel hiervan is uw spieren te versterken en het uithoudingsvermogen te vergroten of te behouden. Het kan zijn dat u problemen ondervindt om voldoende lichaamsbeweging te hebben. Dan kan het zinvol zijn om advies en begeleiding van de fysiotherapeut te krijgen.

 

Wat kan de fysiotherapeut doen?

De fysiotherapeut besteedt veel aandacht aan een goede houding en aan hoe u het beste kunt bewegen. Hij of zij leert u welke oefeningen u thuis kunt doen om de gevolgen van heup- en knieartrose te verminderen en welke sport of andere vorm van lichaamsbeweging voor u het meest geschikt is. Daarnaast kan hij of zij advies geven over eventuele hulpmiddelen, zoals het gebruik van een stok bij het lopen of over het meest geschikte schoeisel. Bij ons op de praktijk heeft u ook de mogelijkheid om onder begeleiding van een fysiotherapeut te sporten. We hebben onder andere verschillende seniorenfitness groepen en een beweegprogramma voor mensen me heup- en of knieartrose.