"Ik heb de juiste weg gevonden"

03-07-2017


Bij Ria Boon werd 11 jaar geleden Parkinson geconstateerd. Al voor die diagnose bezoekt ze Jan Voorn voor fysiotherapie. 

Ria vertelt: “Jan Voorn ken ik al vanaf 2002. Sinds die tijd train ik twee keer per week onder zijn begeleiding. Dat schept een band. Op advies van Jan ben ik op 54-jarige leeftijd begonnen met hardlopen. Ik zat destijds lichamelijk en geestelijk niet goed in mijn vel. Ik zag er zelf in eerste instantie de meerwaarde niet zo van in, maar onder aanmoediging van Jan en mijn zoon heb ik het tóch opgepakt. En het werkte echt, nog voor ik de straat uit ben gerend is mijn hoofd "leeg". Uiteindelijk heb ik zelfs de Dam-tot-Damloop ruim onder de twee uur gelopen! Helaas gaat hardlopen nu niet meer vanwege mijn aandoening. Wandelen lukt nog wel. Jan is als therapeut soms best confronterend. Dat heb je ook nodig om vooruit te komen. Hij heeft alles door, zelfs al vóór je bepaalde dingen zelf inziet.”

 

Ria heeft onlangs een zware hersenoperatie ondergaan om de klachten zoals de voor Parkinson kenmerkende tremor stabiel te krijgen. “De operatie viel me gek genoeg erg mee, maar in de tussentijd zijn er helaas andere complicaties opgetreden. Daarom ben ik nog niet gestart met de revalidatie bij Jan. Als het weer beter gaat proberen we om de symptomen van Parkinson weer zo lang mogelijk stabiel te houden door goed in beweging te blijven. Hoewel je deze ziekte niemand gunt, lukt het mij wel om te genieten van mijn kinderen en kleinkinderen. Ik heb de juiste weg gevonden!”