Scholing over (chronische)pijn

23-10-2017 - Kudelstaart

Donderdag 19 Oktober heeft ons team een lezing gevolgd over (chronische) pijn. De spreker was dhr.Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper en docent.

 

Onder chronische pijn verstaan we pijn,die meestal langer dan 3 maanden bestaat en niet (meer) wordt veroorzaakt door een pijnprikkel in het lichaam. In tegenstelling tot acute pijn;pijn die er is als je bv op je duim hebt geslagen en het weefsel beschadigd is en moet herstellen.

Een veelvoorkomende verwarring is dat als de pijn chronisch is en er geen of onvoldoende relatie is met een oorzaak in het lichaam, dat de pijn dan niet echt zou zijn. Dit is onjuist en veroorzaakt bijkomend leed doordat men het gevoel kan krijgen ergens aan te lijden wat niet bestaat,en voor aansteller gezien te worden.

Chronische pijn is net zo "echt" en reëel als acute pijn.

Pijn die we voelen wordt geproduceerd in het brein, zowel bij acute als bij chronische pijn.Hoe kan dat dan?

 

Bij acute pijn doordat de pijnzenuwen informatie over beschadiging in het lichaam naar het brein sturen en het brein reageert daarop met pijn te laten ervaren. Dit is een zinvolle reactie; immers bij beschadiging moet je stoppen met de activiteit om verdere beschadiging te voorkomen.

Bij chronische pijn doordat het brein overgevoelig is geworden en ook milde gevoelsprikkels uit dat deel van het lichaam als pijn vertaalt en laat voelen. In dit geval minder zinvol aangezien er geen noodzaak meer is voor bescherming van dat lichaamsdeel. Ook behandelingen die zich richten op vermeende stoornissen in dat lichaamsdeel zijn daardoor vaak niet of maar ten dele effectief.

Factoren die van belang zijn bij het ontstaan van chronische pijn door overgevoeligheid van het brein zijn oa:

  • Verkeerde ideeen/opvattingen over de pijn en het voortbestaan ervan, vooral sombere of belemmerende ideeen.
  • Te weinig beweging
  • Vermoeidheid
  • Stress
  • Emotie
  • Slecht slapen
  • Angst
  • Somberheid

Kortom:heb je veel zorgen, ben je overspannen, angstig van aard of door omstandigheden, lijd je een inactief leven, denk je zorgelijk over je gezondheid en dat er iets mis is in het lijf, heb je veel meegemaakt waardoor je niet goed in je vel zit, ben je vermoeid door emotie,spanning en overbelasting ? Dan is het goed om je te realiseren dat de pijn die je hebt in dit verhaal zou kunnen passen. 

Kijk nog even naar het filmpje om het in beeldende taal nog eens te horen en te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=1b9wEAlE3Q0