Valpreventie

01-11-2019 - Kudelstaart

Het probleem van vallen wordt steeds groter in Nederland. Een op de drie thuis wonende ouderen valt minstens eenmaal per jaar.Wanneer een oudere valt heeft dit naast lichamelijke problemen, vaak ook andere gevolgen. Velen worden bang om te lopen of buitenshuis activiteiten te ondernemen.

Wij geven bij ons op de praktijk een valpreventieprogramma.Dit gebeurt in onze fitnesszaal onder begeleiding van een goed opgeleide fysiotherapeut. Het programma duurt ongeveer 3 maanden, waarbij er getest wordt op verschillende aspecten om te bekijken of u vooruitgegaan bent. Spierkracht in de benen en evenwicht tijdens lopen zijn zeer belangrijk. Na deze fase krijgt u een advies wat u zelf kunt ondernemen om actief te blijven. U zult zien dat u meer durf hebt gekregen en vertrouwen in eigen kunnen. Dit maakt zelf meer bewegen een stuk leuker en uitdagender!

Het doel van het programma is dat u zo gezond mogelijk oud wordt, met zo min mogelijk beperkingen, zodat u mobiel blijft en zelfstandig kunt functioneren.

Soms is het zinvol om de apotheek naar het medicijngebruik te laten kijken, omdat bepaalde medicijnen het risico op vallen verhogen.

U kunt door de huisarts verwezen worden, en u kunt ook zelf contact opnemen met onze praktijk als u denkt dat het voor u zinvol is.

 

 

“Dat je hoofd weet wat je benen doen”

Vertelt Mevrouw Meijer lachend op de vraag wat ze merkt van een speciaal beweegprogramma dat zij volgt bij Fysiotherapie Kudelstaart. Het programma staat onder leiding van een fysiotherapeut en is erop gericht om stabiliteit te blijven behouden tijdens het dagelijks bewegen. Mevrouw Meijer is enige weken bezig en we spreken haar kort even.

 

Ik werd steeds onzekerder

“Mijn kinderen zeiden je loopt zo te wiebelen”, vertelt mevrouw Meijer. “Ik zag dat zelf ook wel, maar het lijkt alsof het langzaam aan bij je gaat horen. Het valt me niet meer zo. Ik was bij een bekkenfysiotherapeut onder behandeling en die constateerde dat ook. Langzamerhand werd ik steeds onzekerder. Bijvoorbeeld bij het opstappen van de fiets. Het traplopen ging ook langzamerhand wat moeilijk. Ik werd gewoon wat minder stabiel.”

 

Speciaal beweegprogramma

“De bekkenfysiotherapeut waar ik onder behandeling was, adviseerde me een beweegprogramma te gaan volgen. Zo ben ik bij Fysiotherapie Kudelstaart terecht gekomen. Onder leiding van de fysiotherapeut doen we in een groep van drie tot vijf mensen eerst allerlei oefeningen op de apparatuur. Daarna gaan we wat losse, gevarieerde meer dagelijkse oefeningen doen. Ik loop door een ladder, stap op en af van een bankje en opstaan en zitten vanuit een stoel in een bepaalde spelvorm. Voor de conditie doen we dan nog wat op de fiets en de loopband.”

 

Ik ga graag

Wekelijks varieert het programma. “Samen met de goede begeleiding door de fysiotherapeut en het leuke groepje is dat heel prettig. Na afloop drinken we samen nog een bakje koffie en zo is het ook nog eens sociaal. Ik doe alleen en door de begeleiding en de sfeer is dit goed vol te houden. Ik ga graag”, licht Mevrouw Meijer toe.

 

Ik merk al verschil

“En ik merk ook al verschil. Ik ben nog niet zo lang bezig, maar mijn conditie is zeker al vooruitgegaan. Ik voel ook zeker dat ik meer kracht heb, ja gewoon stabieler ben geworden. En omdat we al allemaal langer thuis moeten wonen vind ik het heel belangrijk dat je zo lang mogelijk zelfstandig blijft. En zo zitten we er eigenlijk allemaal in.

 

Ik heb het er voor over

Er wordt regelmatig getest wat de veranderingen zijn. “Volgende week heb ik weer mijn test en ik ben benieuwd of ik weer vooruit ben gegaan. Ik betaal het zelf, maar heb het er zeker voor over”, aldus een enthousiaste mevrouw Meijer.

 

MEER INFORMATIE

Neem contact met ons, ga naar: onze contactgegevens.