voorkeurshouding

01-09-2020 - kudelstaart

De kinderfysiotherapeut kan helpen

 

 

Sommige baby’s houden meestal hun hoofd naar rechts, andere draaien hun hoofd liever  naar links. Zo’n voorkeur voor links of rechts kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby. Zo kan het hoofdje van het kind aan een zijde afplatten.

Over de ontstaanswijze van schedelvervorming bestaan verschillende theorieën. De ligging tijdens de zwangerschap (stuitligging) en de positie van de baby (vroege indaling) spelen een rol. Kinderen die zijn geboren na een kunstverlossing of een langdurige bevalling hebben een verhoogde kans op schedelvervorming direct na de geboorte, maar vormen geen risicogroep voor het ontwikkelen van schedelvervorming op latere leeftijd. Ter preventie van wiegendood wordt geadviseerd de baby op de rug te laten slapen. Als de baby steeds op de rug ligt, zowel tijdens het slapen als tijdens de wakkere periodes, kan dit leiden tot een hardnekkige voorkeurshouding en/of een schedelvervorming. Ook kinderen die inactief zijn of zich motorisch traag ontwikkelen, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van schedelvervorming

 

Bij het consultatie bureau worden er diverse adviezen gegeven voor de verzorging van het kind met een voorkeurshouding. Adviezen gericht op tillen, spelen, verzorgen en voeden. Mochten deze adviezen niet voldoende helpen kan de kinderfysiotherapeut gerichte adviezen geven om er voor te zorgen dat de voorkeurshouding vermindert en de motorische ontwikkeling van het kind gestimuleerd wordt. Het is belangrijk om je tijdig te melden bij een kinderfysiotherapeut. Zo kan de motorische ontwikkeling op tijd gestimuleerd worden en een grote achterstand voorkomen worden.

Onze kinderfysiotherapeut i.o is Sandra Ubink:s.ubink@fysiotherapiekudelstaart.nl