Verschillende vormen van duizeligheid

21-09-2020 - Kudelstaart

Veel mensen kennen inmiddels zelf, of van een ander, de duizeligheid die BPDD wordt genoemd. Benigne(goedaardig) Paradoxmale(aanvalsgewijs)DraaiDuizeligheid. 

Deze duizeligheid komt in kortdurende aanvallen op grond van een beweging zoals in bed gaan liggen of omdraaien in bed, of een andere houdingsverandering. Soms is een trauma aan het hoofd de oorzaak of vorderende leeftijd. Vaak echter is het niet bekend. De aanvallen van draaiduizeligheid kunnen gepaard gaan met misselijkheid en ook angst om te bewegen kan ontstaan als de duizelingen heftig zijn met gevoel te zullen vallen. 

Voorheen gaf de huisarts nog wel eens valoefeningen mee om thuis uit te voeren. Nadeel van deze was dat je er naar van wordt in eerste instantie.Tegenwoordig sturen de meeste huisartsen, en u mag ook zelf komen naar onze praktijk voor het laten uitvoeren van een Eppleymanoeuvre. Hierbij worden de losse steentjes in het evenwichtsorgaan, de boosdoeners, terugbewogen naar de plaats waar ze horen zodat ze het evenwichtsorgaan niet meer in de war kunnen brengen. Vaak met 1-2x al succesvol, dus een een dankbare behandeling.

                                         

Andere veelvoorkomende vormen van duizeligheid zijn:

  • Uitval van de evnwichtszenuw aan 1 kant door bv een virus of ontsteking hierop gehad hebbende. Het evenwichtssysteem moet dan gerevalideerd worden om weer (een deel) zijn functie terug te krijgen.Bij deze vorm helpt de Eppleymanieuvre dus niet maar moet er een oefenprogramma gevolgd worden, vestibulaire revalidatie.
  • Ziekte van Meniere: hierbij kan fysiotherapie niet veel doen.
  • Een licht gevoel in het hoofd of instabiel voelen: uiting van dysbalans, depressie,angst en spanning: Bv bij overspanning of burnout is duizeligheid een van de meest vaak aanwezige lichamelijke symptomen. De metafoor: het begint me te duizelen spreekt boekdelen. Deze klachten zijn goed te behandelen met psychosomatische fysiotherapie.
  • Duizeligheid wat te maken heeft met evenwichtsverlies. Evenwichtstraining zoals bv in de valpreventiegroepen voor senioren is dan op zijn plaats.

Heeft u een vraag? stel hem aan Mirjam Visser, m.visser@fysiotherapiekudelstaart.nl of Donne Mijsen, d.mijzen@fysiotherapiekudelstaart.nl