De schouder

15-11-2020 - Kudelstaart

De schouder 

 

De schouder is een complex gewricht.
Het belangrijkste kenmerk van de schouder ligt in zijn extreme bewegingsvrijheid. Geen enkel gewricht in ons lichaam heeft zoveel bewegingsmogelijkheden als de schouder. Maar door zijn extreme bewegingsvrijheid is het ook een kwetsbaar gewricht.

Schouderpijn kan diverse oorzaken hebben. Veel schouderklachten worden veroorzaakt door instabiliteit, een schouder die gedeeltelijk of geheel uit de kom is, inklemmingen, een peesscheur (van de spier), een frozen shoulder (vastzitten in de schouder) of schouderslijtage, zowel tussen kop en kom als tussen het sleutelbeen en het dak van de schouder. Ook kan de beperkte mobiliteit van de wervelkolom een oorzaak zijn van schouderklachten.

Vaak komen de klachten echter langzaam op, bijvoorbeeld als gevolg van een probleem van de pezen of de slijmbeurs. De klachten die kunnen wijzen op een peesprobleem of/en slijmbeursontsteking uiten zich door pijn rondom de schouderkop, pijn uitstralend naar de nek en de bovenarm, wakker worden bij het liggen op de schouder en/of pijn bij het heffen van de arm.

Albert en Nick hebben de laatste jaren verschillende cursussen van de schouder gevolgd en zijn dus helemaal “ up to date”. Verder hebben wij goed en nauw contact met de schouderspecialisten uit het Spaarne (dr van Noort) en het Amstelland ziekenhuis (dr de Vries).

Blijf niet zitten met schouderklachten. Veel schouderklachten zijn goed te verhelpen met deskundig (oefen)advies.  


Voor vragen: 

a.dercksen@fysiotherapiekudelstaart.nl

n.fridsma@fysiotherapiekudelstaart.nl