Thuis werken

15-12-2020

Vanuit de Arbowet zijn er richtlijnen opgesteld, waaraan een werkplek moet voldoen, maar men werkt nu vooral thuis (althans als dat past bij je werk). Thuis worden de werkomstandigheden niet altijd even serieus genomen. Met alle fysieke gevolgen van dien. Het aantal nek-, schouder- en lage rugklachten ligt wel wat hoger.  

 

Bewuster sturen op juiste werkhouding

“Nu de werkplek door mensen zelf is ingericht, zien we dat dit heel vaak verkeerd is gedaan. Logisch, want veel mensen zijn aan de keukentafel gaan zitten en die zijn standaard al iets te hoog om aan te werken. Voor dat soort zaken zijn snel en simpel oplossingen aan te brengen.” Zo is een beeldscherm op hoogte, een losse muis en toetsenbord en verhoogde zitting meestal de oplossing.

 

Gedrag

“Een andere, belangrijke oorzaak van de problemen die we nu zien is het gedrag. Hoe ga je zelf om met deze nieuwe situatie? De kleine dingen die normaliter veel verschil maken, bijvoorbeeld dat je naar je collega toe loopt in plaats van een email te sturen, of even een loopje hebt naar de koffieautomaat, zijn nu niet van toepassing. Nu is alle contact via dat beeldscherm.

Dus je moet bewuster sturen op een gevarieerde houding. Je kunt je plek heel mooi op dat juiste Arbo-plaatje instellen, maar dan nog is afwisselen het beste. Blijf in beweging, ook als je aan het werk bent.”