Enkel zwikken: oefeningen of brace?

22-01-2015 - Kudelstaart, Aalsmeer

Een enkelblessure is één van de meest voorkomende sportblessures. “Na een eerste enkelverstuiking is er een verhoogd risico op een volgende”, vertelt Evert Verhagen, onderzoeker EMGO+ van VUmc. Gelukkig zijn er preventieve maatregelen beschikbaar die dit verhoogde risico kunnen beperken, zoals het dragen van een enkelbrace of het doen van balanstraining op een oefentol. De vraag was echter welke van deze maatregelen nu het meest effectief is in het voorkomen van deze herhaalde letsels.

 

384 sporters gevolgd

Om deze vraag te beantwoorden werden door Kasper Janssen, sportarts en onderzoeker van EMGO+ van VUmc een jaar lang 384 sporters gevolgd na een enkelverstuiking. De sporters werden verdeeld over drie groepen. Een groep droeg een brace tijdens het sporten, de tweede groep kreeg balanstraining, een derde groep kreeg een combinatie van beiden.

 

Meest opvallend was dat de brace tijdens sport goedkoper was en meer enkelverstuikingen bleek te voorkomen dan thuis trainen op een oefentol. Overweeg na een enkelverstuiking bij het hervatten van de sportbeoefening daarom een enkelbrace.

 

Welke brace

Fysiotherapie Kudelstaart begeleidt je bij het versterken van je enkel en je kunt direct de juiste enkelbrace aanschaffen. Een verantwoorde combinatie voor veilig sporten en optimaal herstel.

 

Klik hier voor een overzicht onze braces.