PAV (Perifeer Arterieel Vaatlijden)

PAV is de afkorting voor Perifeer Arterieel Vaatlijden oftewel bloedvatvernauwing in de benen. Een van de kenmerkende symptomen bij PAV is claudicatio intermittens in de lekentaal ook wel etalagebenen genoemd.

 

Onze praktijk is aangesloten bij het claudicationet. ClaudicatioNet is een geïntegreerd landelijk zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. Gezamenlijk zorgen zij voor een optimale behandeling van de patiënt. 

 

 

Bij etalagebenen (claudicatio intermittens) is er sprake van vernauwingen in de bloedvaten van de benen. Hierdoor ontstaat pijn in de boven- en/of onderbenen als u zich inspant. 

 

Trainingsprogramma

 

Als u last heeft van etalagebenen, wordt u meestal door een vaatchirurg doorgestuurd naar een fysiotherapie die aangesloten is bij het claudicationet voor gesuperviseerde looptraining. Vaak kunt u hiermee een operatie voorkomen. De behandeling bevordert de lokale doorbloeding in de benen, waardoor de inspanningspijn vermindert of verdwijnt. Tijdens de training oefent u alleen of in een kleine groep. U gaat vooral lopen, fietsen en uw beenspieren trainen. Ook krijgt u oefeningen mee voor thuis.

Bij voorkeur volgt u de training minimaal drie maanden lang twee keer per week. Na drie maanden heeft u opnieuw een afspraak met de vaatchirurg. In overleg met de fysiotherapeut bespreekt hij de eventuele verdere behandelmogelijkheden met u.

 

Patiënt aan het woord: mw. van Nes

In januari 2013 ben ik begonnen met therapie voor etalagebenen. Toen ik begon, kon ik amper 200 meter fatsoenlijk lopen.

 

Mijn therapeut heeft mij op de loopband begeleid. Hierop loop ik tegenwoordig 45 minuten met een snelheid van 4,5 km/u, waarvan 35 min. op een helling van 10 %.

Ik voel mij hier bijzonder wel bij, terwijl ik hartpatiënt ben met diabetes. Dat ik mij zo goed voel komt door deze nieuwe manier van therapie en ik hoop hiermee een operatie te voorkomen.