Lymf- en oedeemtherapie

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Wat is een lymfoedeem?
Lymfoedeem is een vochtopeenhoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd. 

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?
Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid; het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn maar zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.
 
Wat te doen bij lymfoedeem?
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Bij een vermoeden van lymfoedeem, is het belangrijk dat u direct contact opneemt met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. U kiest dan voor een behandelaar die ter zake kundig is.
 
Behandeling
De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit:

 • Compressietherapie:Om het vocht zo snel mogelijk af te voeren zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Als het vocht weg is, wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten, om het effect van de therapie te behouden.
   
 • Manuele lymfedrainage: Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfevaten cq. knopen.
   
 • Oefentherapie: Als er sprake is van bewegingsbeperking in het operatiegebied en een afname van de spierkracht, dan kan er door middel van een oefenprogramma een verbetering hiervan optreden.
 • Ademtherapie: Specifieke oefeningen met betrekking tot de ademhaling verbeteren de afvoer van het lymfevocht.
   
 • Voorlichting: U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp.
   
 • Lymftaping: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.
  Vergoedingen
  Alle verzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste 20 behandelingen worden 1-malig vergoed uit de aanvullende verzekering of via eigen bijdrage, de overige behandelingen worden onbeperkt uit de basisverzekering vergoed. Oedeemtherapie wordt langdurig vergoed. Hiervoor is voor de 1e behandelserie een verwijzing van de behandelend specialist nodig.

Tips

 • Draag geen knellende kleding, de afvoer van lymfevocht kan geblokkeerd worden.
 • Beweeg! Het is belangrijk dat u weer zo snel mogelijk in uw dagelijks ritme komt.
 • Voorkom overbelasting, bijvoorbeeld overmatig zwaar tillen.
 • Wees alert op wondjes, hierdoor kunnen vervelende ontstekingen ontstaan (erysipelas).

Meer informatie
De oedeemfysiotherapeut io bij Fysio & Fitness Kudelstaart/Aalsmeer is: 
Lisanne Dercksen 

Bij Fysio & Fitness Kudelstaart vindt u alle specialisaties onder één dak. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres om onder professionele begeleiding te trainen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. We bewaken uw privacy.  Uiteraad kunt u ook altijd weer uitschrijven. 

Contact

Kudelstaartseweg  243
1433 GH  Kudelstaart 
(naast de kerk gelegen)
Nederland
0297-329635
info@fysiotherapiekudelstaart.nl
www.fysiotherapiekudelstaart.nl