Nieuwsarchief

Schrijfproblemen

Schrijven is voor alle kinderen en volwassenen wereldwijd een vaardigheid die hen in staat stelt om tecommuniceren. Ondanks de toename van het gebruik van de computer is schrijven en leren schrijven nog steeds actueel. 

Valpreventie

Wereldwijd groeit het aantal 65-plussers sneller dan welke andere bevolkingsgroep ook. In Nederland bestaat deze leeftijdscatagorie uit 3 miljoen 80-plussers. Het oudste segment ( met meestal een hoger risico op vallen) is de snelst groeiende groep binnen de populatie 65 plussers. 
In Nederland gaan jaarlijks 108.000 65-plussers naar de spoeideisende hulp naar aanleiding van een valincident.

Nederland, sta op! Maak dagelijks voldoende bewegen vanzelfsprekend

De Nederlandse volksgezondheid staat onder druk. Naast dat we gemiddeld te weinig bewegen, zitten we ook nog eens te veel en dat heeft een negatief effect op onze gezondheid. En dat terwijl voldoende bewegen juist bijdraagt aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kans op chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en depressiviteit

Fysiotherapie op de Maccabiadelaan

Onze collega's Marlies en Carlijn werken op de Maccabiadelaan van Ons Tweede Thuis. Ze geven een kijkje in de keuken:

De Maccabiadelaan (in slang ook wel ‘de Macca’ genoemd)  is een Woon- en dagcentrum in het mooie Amstelveen. 
De naam heeft de locatie te danken aan zijn Joodse achtergrond. 
De Maccabiade is de benaming voor de Joods olympische spelen. 

Frozen Shoulder van A-Z

Nick volgt een cursus over de frozen shoulder van A-Z.
Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Een frozen shoulder komt vaak voor en het bezorgt mensen langdurig problemen die samen gaan met een beperkte inzetbaarheid van de schouder.

Aan de kaak gevoeld

Albert en Renske zijn opgeleid tot Orofaciaal fysiotherapeuten. Orofaciaal fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het kaak- en kauwstelsel en helpen bij problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd of halsgebied en met het kauwstelsel.

Vijf voordelen van wandelen

In de sportschool aan gewichten hangen, je in lenige houdingen vouwen tijdens een yogales of je sporthonger stillen op het voetbalveld – lang niet iedereen wordt hier blij van. Een vorm van beweging waar wel bijna iedereen voor te porren is: wandelen. Zeker na het lezen van deze onverwachte voordelen.

Geef me de vijf!

Sandra volgt momenteel de cursus geef me de 5. Dit is een methodiek die helpt om kinderen te ondersteunen met autisme.

Telefoonlijn

Mogelijk heeft u het al gemerkt maar de telefoonlijn is gewijzigd buiten de vaste bereikbare uren (ma-vrij 08.00-12.00).

Fitness voor jongeren op de middelbare school

De jeugd komt tegenwoordig vaak weinig aan bewegen toe. Jongeren horen minimaal één uur per dag matig tot actief te bewegen. Op de basisschool halen de kinderen deze norm vaak wel omdat ze veel spelen. Na de overstap naar de middelbare school neemt de lichamelijke activiteit echter af. Heel wat tieners halen de norm niet meer.

Wie is de mol?

Mogelijk heb je de afgelopen periode wat collega's zien overleggen in de gangen van de praktijk. Dit allemaal in aanloop naar het teamuitje op zaterdag 30 september.

Aanhoudend lichamelijke klachten

Dinsdag 19 september was er een bijeenkomst van het WSV aangaande SOLK, inmiddels ALK( aanhoudend lichamelijke klachten) genoemd. Een samenkomst van huisartsen, psychosomatische fysiotherapeuten, haptotherapeuten en POH-GGZ medewerkers.

Marian met pensioen!

Op 19 oktober hebben we als Fysio en Fitness Kudelstaart en Aalsmeer officieel afscheid genomen van onze collega Marian.

Hoe SI jij het?

Onze collega Carlijn werkt vanuit de praktijk op locatie bij OTT. Carlijn neemt ons mee in de wereld van prikkels

Elke seconde komen er meer dan 4 miljoen prikkels op ons af.

Is dit normaal?

Op donderdag 25 mei heeft Sandra een cursus gevolgd over ''is dit normaal?''. De ontwikkeling van kinderen gaat bij elk kind net even anders. Maar wanneer is het nog normaal en wanneer spreken we van afwijkend?

Even voorstellen..

Sinds janunuari 2023 maak ik deel uit van het fijne team van Fysio & Fitness Kudelstaart en kunt u mij vinden bij de receptie/administratie.

Nieuwe fitness tarieven

Met ingang van 1 april 2023 gaan de prijzen omhoog van de fitnesskaarten zie hieronder. Het is nog steeds belangrijk om te reserveren in de agenda die in de wachtkamer ligt. 

Oncofit

Sinds een paar weken zijn we gestart met een OncoFit groep in de praktijk. Trainen tijdens kanker is namelijk veilig en wordt steeds meer gezien als een onderdeel van de behandeling door de positieve bijdrage die bewegen kan leveren.

Fysiotherapie vanuit basis- of aanvullende verzekering?

21-12-2022

In ruim 80% van alle gevallen wordt fysiotherapie vanuit een aanvullend pakket bij uw gekozen zorgverzekeraar vergoed. In sommige gevallen wordt fysiotherapie vergoed door uw basisverzekering. De regels zijn behoorlijk ingewikkeld. Vraag bij twijfel uw fysiotherapeut of zorgverzekeraar om opheldering. De belangrijkste punten delen we graag.

Zorgverzekering in soorten en maten

21-12-2022

De basisverzekering is een verplichte ziektekostenverzekering en dekt de kosten voor de meest voorkomende geneeskundige zorg. Omdat fysiotherapie beperkt wordt vergoed vanuit de basisverzekering kiezen veel Nederlanders hiervoor een aanvullende verzekering. Bij een aanvullende verzekering kunt u kiezen voor een natura- of een restitutiepolis.

Heup- en knieartrose komen vaker voor dan gedacht

21-11-2022

Huisartsen zien twee keer zoveel patiënten met knie- of heupartrose dan bekend was via de reguliere meetmethode. Hierbij worden de patiënten geteld bij wie de officiële code ‘artrose’ is geregistreerd, door hun huisarts, in hun elektronisch patiëntendossier. Nivel-onderzoeker Ilgin Arslan laat in haar promotieonderzoek zien dat het aantal artrosegevallen bij de huisarts op twee keer zo hoog uitkomt door ook te zoeken in aantekeningen van notitievelden in elektronische patiëntdossiers, dus niet alleen de officiële registratiecodes.

Corona

11-10-2022

Laten we afspreken om elkaar geen hand te geven bij binnenkomst en vertrek van onze praktijk. Dit om verspreiding van corona en andere virussen zoveel mogelijk te beperken. 

Teamuitje

11-10-2022

24 september was het weer zover: ons jaarlijkse teamuitje. Tijdens ons werk op verschillende locatie's lopen we soms in alle drukte langs elkaar heen. Niet tijdens het jaarlijks dagje uit, veel teamspirit en gezelligheid met boogschieten, katapult bouwen. En tijdens de borrel nog een zelfgemaakte pubquiz door Sandra, Amber en Albert. Weer een geslaagde dag !

Oorzaken voor pijn aan de pols

07-10-2022

Pijn aan de pols kan worden veroorzaakt door een reeks factoren. Naast duidelijke oorzaken zoals een breuk of een verstuiking, kan polspijn ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld slijtage, een ontsteking of zenuwirritatie.

We hebben er weer een stagiaire bij

05-09-2022

In september is Pauline(Pien) van der Hoorn gestart als stagiaire bij Menno op de donderdag en op de maandag bij Donne.

Pauline zit in het laatste jaar(4e) van de opleiding Fysiotherapie bij Pro education.

Naast student is zij ook moeder van twee kinderen, en vrouw van 

Voor poep-en plasproblemen naar de kinderfysiotherapeut

05-09-2022

Zindelijk worden gaat meestal vanzelf. De meeste kinderen worden zindelijk tussen de twee en vier jaar. Om zindelijk te worden moeten kinderen dit echter wel kunnen, willen en begrijpen. Ze moeten kunnen voelen of ze een plas of poep moeten doen en begrijpen waarvoor je naar het toilet gaat. In principe wordt een kind (meestal) eerst zindelijk voor ontlasting en daarna voor het plassen. Een kind is leerbaar vanaf ongeveer 6 jaar. Vanaf deze leeftijd kan kinderbekkenfysiotherapie mogelijk helpen in het proces om zindelijk te worden. Bij jongere kinderen krijgen ouders gericht adviezen.

Met rugklachten moet je juist blijven bewegen

22-06-2022

Interview met orthopedisch chirurg Edwin Diepeveen

Bij rugklachten is 'het nog even aanzien' meestal geen goede strategie, vindt orthopedisch chirurg Edwin Diepeveen. Hij helpt patiënten met ernstige rugklachten. "Mensen lopen hier pijnvrij en lachend de kliniek uit. Prachtig."

Stress en herstelvermogen kun je meten

26-04-2022

Chronische stress en gebrek aan herstel is een lichamelijk probleem, en kun je meten. Bij overspanning of burn-out is het dan ook zinvol om dit in kaart te brengen en in eerste instantie lichamelijk te herstellen alvorens te werken aan verandering in het hoofd. Een psycho-fysiologische stressmeting middels biofeedback is een mooi middel om dit in kaart te brengen. 

Hoe begin ik met bewegen of sporten?

21-04-2022

Om voldoende te bewegen voor je gezondheid, hoef je niet helemaal buiten adem te raken. Een activiteit telt mee als bewegen als je wel iets sneller gaat ademhalen en voelt dat je hart iets sneller gaat kloppen. Bijvoorbeeld als je stevig aan het wandelen of fietsen bent.

Wat gebeurt er in je lichaam bij bewegen?

22-04-2022

Bewegen is goed voor het lichaam. Wat gebeurt er in je lichaam zodra je beweegt? De basis van elke beweging is het samentrekken van de spieren. Die hebben daarvoor specifieke energie nodig. Brandstof uit voeding kan met behulp van zuurstof worden omgezet naar deze ‘spierenergie’. Je longen halen de zuurstof uit de lucht en geven die aan het bloed. Het hart pompt dan het bloed via de bloedvaten naar je spieren. Bewegen zet dus het hele lijf aan het werk.

Nieuwe collega

07-03-2022

Even voorstellen:

Van jongs af aan wist ik al wat ik wilde worden: fysiotherapeut. Pas later vielen ook de puzzelstukjes op hun plek waarom dit zo trok: enerzijds heb ik namelijk een grote affiniteit met sporten en bewegen en anderzijds krijg ik veel energie ervan om met mensen te werken en een bijdrage te kunnen leveren aan hun revalidatieproces. De combinatie maakt voor mij het werk leuk en uitdagend. Na de opleiding voor fysiotherapie afgerond te hebben in augustus 2019 heb ik in een praktijk in Hoofddorp gewerkt. Afgelopen januari heb ik de stap gezet om het team van Fysio & Fitness Kudelstaart/Aalsmeer te komen versterken. Ik ben momenteel bezig met de masteropleiding tot oncologisch fysiotherapeut en ben sinds kort oedeemtherapeute.

Vijf onverwachte voordelen van wandelen

07-03-2022

In de sportschool aan gewichten hangen, je in lenige houdingen vouwen tijdens een yogales of je sporthonger stillen op het voetbalveld – lang niet iedereen wordt hier blij van. Een vorm van beweging waar wйl bijna iedereen voor te porren is: wandelen. Zeker na het lezen van deze onverwachte voordelen.

Een vette lever kan voor afbraak spieren zorgen

04-03-2022

Een vette lever kan een rol spelen bij de afbraak van spieren (spieratrofie). Voor het eerst hebben wetenschappers van de Universiteit Maastricht dat verband in een studie aangetoond. Tot nu toe was de aanname voornamelijk ‘andersom’: dat spieratrofie leidt tot leververvetting.

Ex-Covidpatiënten blijven te lang met klachten lopen

28-01-2022

Uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) is gebleken dat veel ex-Covidpatiënten zich te laat melden om voor de zogenaamde Paramedische Herstelzorgregeling in aanmerking te komen. Deze regeling vergoedt de kosten voor herstelzorg -in de meeste gevallen door een fysiotherapeut- tijdelijk vanuit de basisverzekering.

Nieuwe gezichten op de praktijk en bij OTT

02-11-2021

Even voorstellen:

Amber Bos is bij ons begonnen als algemeen fysiotherapeute en onlangs gestart met de opleiding kinderfysiotherapie. Zij wordt daarbij ondersteund door Sandra Ubink. Sandra is gestart met de opleiding kinderbekkenfysiotherapie. Dit kan helpen bij oa plas-en poepproblemen. Marian Pouw geeft deze therapie al langere tijd bij ons. Zij is op dinsdag, woensdag en vrijdag op de praktijk.

Marlies Heidema is oefentherapeute. Voorheen bekend als Mensendieck-of Cesartherapie. Zij is op woensdagmiddag op de praktijk en vrijdag op woonvoorziening Macabiadelaan van OTT.

Carlijn Boonstra is algemeen fysiotherapeute. Zij werkt op woensdag op woonvoorziening Macabiadelaan.

Update coronamaatregelen

02-11-2021

Met de komende winter voor de boeg en de huidige ontwikkelingen op het gebied van corona hanteren wij het volgende beleid voor uw en onze veiligheid. Vanaf zaterdag 6 november vragen we weer van u een mondkapje te dragen als u de praktijk binnenkomt, in de wachtkamer zit en in de gang loopt. Tijdens de behandeling in de kamer geldt dat er een mondkapje wordt gedragen door de fysiotherapeut en de patient indien er contact is binnen de 1,5 mtr. Indien er genoeg afstand gehouden kan worden hoeft dit niet.

Afscheid Jan-Piet Verweij

24-08-2021

Het weekend van 22 augustus hebben wij eindelijk op gepaste wijze afscheid kunnen nemen van onze zeer gewaardeerde collega Jan-Piet Verweij! 

Vrijdagmiddag een receptie in kleine kring met oud collega's en huisartsen. Opgevrolijkt door een heus Shantikoor op de parkeerplaats.JP is inmiddels met een volgende carriere als dirigent begonnen en schijnt het heel aardig te doen.

Zaterdag een hele gezellige dag met het team. Spelletjes, een afscheidsdisco met koffie en zijn lievelingsgebak:de moorkop.

s' Avonds een optreden van het "Kudelstaartse Voetbal International" team wat speciaal voor hem een cabaret in elkaar geflanst had.Niet van echt te onderscheiden.Op aanvraag zijn zij te boeken.

We missen hem als manager en als collega en daarnaast gunnen we hem zijn pensioen van harte! 

Slaap wijzer

20-09-2021

Te lang wakker liggen, te vroeg wakker worden, te vaak wakker worden in de nacht en dan niet meer kunnen slapen.Of niet uitgerust wakker worden. Wie kent het niet? Heel vervelend want de hele dag loop je met een vermoeid lichaam en hoofd. Niet alleen voor je gevoel, het is ook een feit dat herstel voor lijf en brein in de nacht plaatsvindt. Je bewegingsapparaat wordt gerepareerd, aangezien het gebruik ervan gedurende de dag kleine slijtageplekjes veroorzaakt en je brein wordt als het ware schoongewassen.

Hoe wordt de behandeling van de blessures vergoed?

20-09-2021

Het sportseizoen is weer begonnen. Daarmee loopt ook het aantal blessures weer op. Over blessures gesproken, hoe vaak komen die voor?

Blessures komen vaak voor. In Nederland raken jaarlijks meer dan 4 miljoen mensen geblesseerd bij het sporten. Meer dan de helft heeft een medische behandeling nodig.

Hoe wordt de behandeling van de blessures vergoed

05-08-2021

Binnenkort begint het sportseizoen weer en misschien ben je al in voorbereiding. Die voorbereiding is wel belangrijk als je gaat sporten. Het voorkomt aantoonbaar blessures en ongemak. Over blessures gesproken, hoe vaak komen die voor?
Blessures komen vaak voor. In Nederland raken jaarlijks meer dan 4 miljoen mensen geblesseerd bij het sporten. Meer dan de helft heeft een medische behandeling nodig.

Klacht in beeld: Osteoporose

02-08-2021

Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Als je osteoporose hebt, zijn je botten brozer en is de kans op een botbreuk is groter. Osteoporose is een chronische aandoening die veel voorkomt. Wereldwijd krijgt ongeveer één op de drie vrouwen en één op de acht mannen osteoporose.

Aan de slag ...

23-07-2021

Fysieke gezondheid, goed in je vel zitten daar kun je veel zelf aan doen en hoeft bij wat energie niet veel te kosten. Fysieke gezondheid voorkomt aantoonbaar ziekten en blessures en die zijn pas echt duur en uiteraard supervervelend. Dus kom vandaag nog in beweging. Het weer is prima!

Met de auto op vakantie?

09-07-2021

De vakanties staan voor de deur. Voor veel mensen betekent dit een lange autorit. Zo'n zit kan een behoorlijke aanslag op uw lichaam zijn. Vooral uw onderste rugwervels krijgen het zwaar te verduren. 

Hardloopspreekuur

15-06-2021

Gisterenavond was er weer een geslaagde sessie van ons hardloopspreekuur! Bas (Runnersworld Amsterdamse Bos) en Menno waren weer aanwezig om de “lopende”vragen te beantwoorden. Het volgende spreekuur is maandag 12 juli!

Fysiotherapie is maatwerk

04-06-2021

Aristoteles (384-322 v. Chr.) wist het al: 'Ieder mens is uniek'. Dat is ook precies waarom de fysiotherapeut bij de eerste afspraak tijd neemt voor een gedegen onderzoek want de ene enkelverzwikking is de andere niet. 

Nationale balkon beweegdag

26-05-2021

Op 4 juni is het Nationale Balkon Beweegdag. Op meer dan 400 plekken in heel het land komen ouderen in beweging. Zij beleven 'op afstand' een sportieve, maar vooral gezellige ochtend met elkaar. Onder de bezielende leiding van vrijwilligers en bekende Nederlanders belooft het een memorabel beweegfeest te worden.

Krachttraining - vitaal voor lichaamsfuncties

14-05-2021

Wandelen, fietsen allemaal prima natuurlijk, maar we vergeten - vooral als we wat ouder worden - de krachttraining. Juist krachttraining is essentieel voor een goed functionerend lichaam. Met krachttraining stimuleer en onderhoud je vele lichaamsfuncties op een effectieve manier.

Bij inactiviteit ernstiger verloop van Corona

14-05-2021

Een sedentaire en inactieve leefstijl lijkt een grote risicofactor te zijn om te overlijden aan Corona. Ook is de kans op een ernstig verloop van de ziekte groter bij mensen die niet of nauwelijks bewegen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een studie onder bijna 50.000 mensen.

Van coronacrisis naar beweegcrisis

07-04-2021

Een half uur per dag wandelen, dat zou eigenlijk iedereen moeten doen. Bewegen is gezond! Op dit moment doen we het alleen veel te weinig. De coronacrisis heeft een grote, negatieve impact op ons beweeggedrag. En dus zitten we in een beweegcrisis.

Revalidatie na Corona

16-03-2021

Als gevolg van het Coronavirus kun je veel last houden van restklachten zoals vermoeidheid, benauwdheid of verlies van conditie en spierkracht. Wij kunnen je helpen bij je herstel. 

Schaatsplan

10-02-2021

De winter gaat echt doorzetten. Binnenkort zijn de sloten en plassen dicht gevroren. We kunnen weer eens het natuurijs op. Is jouw lichaam al voorbereid?

Bij Fysio & Fitness Kudelstaart vindt u alle specialisaties onder één dak. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres om onder professionele begeleiding te trainen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. We bewaken uw privacy.  Uiteraad kunt u ook altijd weer uitschrijven. 

Contact

Kudelstaartseweg  243
1433 GH  Kudelstaart 
(naast de kerk gelegen)
Nederland
0297-329635
info@fysiotherapiekudelstaart.nl
www.fysiotherapiekudelstaart.nl