Bij inactiviteit ernstiger verloop van Corona

14-05-2021

Een sedentaire en inactieve leefstijl lijkt een grote risicofactor te zijn om te overlijden aan Corona. Ook is de kans op een ernstig verloop van de ziekte groter bij mensen die niet of nauwelijks bewegen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een studie onder bijna 50.000 mensen.

Mate van (in)activiteit

Om vast te stellen welke variabelen van belang zijn bij het verloop van COVID-19 analyseerden de onderzoekers gegevens van 48.440 volwassenen die besmet waren geraakt met het virus. De deelnemers hadden bij minimaal 3 eerdere momenten (tussen maart 2018 en maart 2020) tijdens bezoeken aan een arts zelf aangegeven hoe fysiek actief ze waren. Op basis daarvan werden ze opgedeeld in 3 categorieën: consistent inactief (0-10 minuten matig of hoog intensieve fysieke activiteit per week), matig actief (11-149 minuten) of volgens de richtlijn (150 minuten of meer). Tot de minst actieve groep behoorde 7 procent van de mensen. Zo’n 15 procent hoorde in de meest actieve groep. De rest van de deelnemers behoorde tot de middelste groep.


Verdubbeld risico op ziekenhuisopname

Uit vergelijking van die gegevens blijkt dat de mensen in de minst actieve groep meer risico lopen om in het ziekenhuis opgenomen te worden, op de Intensive Care (IC) te belanden en om te overlijden dan de andere 2 groepen. Vergeleken met de meest actieve groep was de kans op ziekenhuisopname 2 keer zo groot en de kans op overlijden 2,5 keer zo groot. De kans om op de IC terecht te komen was 73 procent hoger. Een inactieve leefstijl is volgens de onderzoekers een grotere risicofactor dan roken, obesitas of hoge bloeddruk. Alleen een hogere leeftijd en een orgaantransplantatie in het verleden zijn volgens deze studie nog grotere risicofactoren.

Sporten ter preventie

De onderzoekers pleiten ervoor dat mensen toch zoveel mogelijk blijven bewegen, ondanks de maatregelen. Ook de overheid zou dit advies uit moeten dragen. ‘De overheid zou iedereen moeten informeren dat, naast de al geldende maatregelen, regelmatige fysieke activiteit de belangrijkste actie is die mensen zelf kunnen ondernemen om een ernstig verloop van COVID-19 te voorkomen’, schrijven ze. ‘Deze boodschap is vooral belangrijk gezien de beperkingen die er zijn om te sporten tijdens de lockdown.’


Bron: British Journal of Sports Medicine

Bij Fysio & Fitness Kudelstaart vindt u alle specialisaties onder één dak. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres om onder professionele begeleiding te trainen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. We bewaken uw privacy.  Uiteraad kunt u ook altijd weer uitschrijven. 

Contact

Kudelstaartseweg  243
1433 GH  Kudelstaart 
(naast de kerk gelegen)
Nederland
0297-329635
info@fysiotherapiekudelstaart.nl
www.fysiotherapiekudelstaart.nl