De manueel therapeut

17-05-2021

De manuele fysiotherapeut, bij ons Donne, Albert en Renske

Wat is manuele therapie?
De letterlijke vertaling is handmatige therapie oftewel therapie die de therapeut met de handen geeft. Dit kan zijn: het handmatig op rek brengen van spieren, het handmatig bewegen van gewrichten en het manipuleren van gewrichten(kraken van gewrichten). Het effect van een manipulatie is dat het gewricht weer vrijer kan bewegen. Door het snel op rek komen van band en kapsel in het gewricht wordt weefsel die zorgt voor de extra stijfheid verbroken. Verder komen er na een manipulatie stofjes vrij die de spieren rond het gewricht ontspannen. Een lichaamseigen pijnstiller!


Wat is een manueeltherapeut?
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie nog een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Deze specialisatie is een driejarige masteropleiding waarbij de fysiotherapeut een verdieping van kennis heeft opgedaan over het bewegen van het lichaam en in het bijzonder de wervelkolom.


Leuk een extra opleiding, maar wat moet ik ermee?
In principe niks als u geen klachten heeft. Indien u wel klachten heeft zou u er mogelijk wel wat aan kunnen hebben. Afhankelijk van uw klachten kan manuele therapie helpen bij het verminderen van de klachten.

Klachten die een manueel therapeut kan behandelen zijn:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met stijfheid van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de arm(en)
  • Lage rug klachten (eventueel met uitstraling naar de benen)
  • Duizeligheid bij bewegen van de nek
  • Kaakklachten in combinatie met nek klachten.

Word je altijd gekraakt bij een manueeltherapeut?
Zeker niet. In de meeste gevallen word je zelfs niet gekraakt. Het manipuleren(kraken) gaat altijd in overleg met u. De manueel therapeut houdt eerst een vraag gesprek, daarna doet de therapeut een lichamelijk onderzoek. Afhankelijk van uw klachten stelt de  therapeut een behandeling voor. Deze behandeling kan manipuleren (kraken) zijn maar dit hoeft zeker niet. Als u niet gemanipuleerd(gekraakt) wilt worden kan de manueel therapeut altijd behandelen zonder manipulatie.

Er staan hierboven 5 vragen maar ik tel er maar vier. Waar is de vijfde?
Deze vraag wordt vooral gesteld voor oplettende mensen die kunnen tellen. Maar als u nog een keer telt zijn het echt 5 vragen.

Diegene die als eerste het goede antwoord mailt naar ons emailadres:info@fysiotherapiekudelstaart.nl ontvangt een leuke verrassing

In onze praktijk werken: Donne Mijzen, Renske Peters en Albert Dercksen als manueel therapeut.

Bij Fysio & Fitness Kudelstaart vindt u alle specialisaties onder één dak. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres om onder professionele begeleiding te trainen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. We bewaken uw privacy.  Uiteraad kunt u ook altijd weer uitschrijven. 

Contact

Kudelstaartseweg  243
1433 GH  Kudelstaart 
(naast de kerk gelegen)
Nederland
0297-329635
info@fysiotherapiekudelstaart.nl
www.fysiotherapiekudelstaart.nl