Hoe SI jij het?

Onze collega Carlijn werkt vanuit de praktijk op locatie bij OTT. Carlijn neemt ons mee in de wereld van prikkels

Elke seconde komen er meer dan 4 miljoen prikkels op ons af.

Elke seconde komen er meer dan 4 miljoen prikkels op ons af. Allemaal via andere zintuigen en die moeten allemaal verwerk worden door het brein. Er wordt betekenis aan gegeven, op gereageerd en het wordt verwerkt. 
Ga maar eens een minuut in de supermarkt stil staan. Welke prikkels komen er allemaal op je af? Wat hoor je? Wat zie je? Wat voel je – vanuit binnenin maar ook buitenaf? Voor je het weet zit je aan een waslijst van prikkels die ons lijf allemaal opvangt en door ons brein worden verwerkt.
Dit prikkelverwerken gaat bij iedereen, en met iedereen – bedoel ik ook echt iedereen – op een ander tempo en de een vangt bepaalde prikkels sneller op dan de ander. Ook bij jou en mij!

We kennen allemaal wel die ene vriend die altijd de muziek op standje gehoorbeschadiging heeft staan en er de volgende dag geen tutterende oren van heeft, en die ene vriend die de televisie bij volume 14 al hard genoeg vind staan omdat het eigenlijk al best hard staat.
Of die ene vriend die bij al het eten een soeplepel sambal eet om het een beetje pit te geven terwijl jij al peentjes aan het zweten bent van de spice die er aan zit. 
Dat ene huis waar je binnenkomt en er  7 verschillende kleuren op de muur zitten, overal schilderijen hangen en foto’s  - of dat andere huis wat er uitziet als de wachtkamer van een ziekenhuisafdeling. Dat zijn allemaal voorbeelden van  voorkeur in prikkels en prikkeldosering!
Bij mensen in de VG zien we vaak dat de manier waarop prikkels worden verwerkt ‘verstoord’ is en ze belemmert in hun dagelijks functioneren. Dit kan meerdere oorzaken hebben en tevens ook meerdere gevolgen in gedrag, gezondheid, fysiek functioneren of het beleven van hun dag.
Ook in therapie is het dus belangrijk  en kan het helpend zijn in de effectiviteit van je therapie om daar rekening mee te houden. 
Want stel we blijven nog even in geluid. Als er muziek aan staat – kan de cliënt dan nog genoeg focussen op de taak die er wordt gevraagd om te doen? Of als de cliënt slechthorend is, staat de muziek dan hard genoeg dat het ook binnenkomt? En welke geluiden zijn er nog meer in je ruimte die invloed kunnen hebben?

Het streven is dus om bij de cliënten een passend prikkelaanbod te vinden en een prikkelvriendelijke omgeving te creeëren (Komt het woord prikkels jullie de neus al uit? )

Dit is natuurlijk een hele kleine kijk in de SI. Ik vertel er graag meer over, maar dat komt dan een andere keer wel!
Anders is het boek ‘Leven met Sensaties’ van Winnie Dunn een hele fijne weglezer over hoe onze zintuigen stiekem invloed uitoefenen op onze dagelijkse plannen.

Bij Fysio & Fitness Kudelstaart vindt u alle specialisaties onder één dak. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres om onder professionele begeleiding te trainen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. We bewaken uw privacy.  Uiteraad kunt u ook altijd weer uitschrijven. 

Contact

Kudelstaartseweg  243
1433 GH  Kudelstaart 
(naast de kerk gelegen)
Nederland
0297-329635
info@fysiotherapiekudelstaart.nl
www.fysiotherapiekudelstaart.nl