Oorzaken voor pijn aan de pols

07-10-2022

Pijn aan de pols kan worden veroorzaakt door een reeks factoren. Naast duidelijke oorzaken zoals een breuk of een verstuiking, kan polspijn ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld slijtage, een ontsteking of zenuwirritatie.

Algemene informatie over pijn

Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.

Chronische pijn blijft veelal langer aan en treedt vaak opnieuw op. Langdurige pijn kan leiden tot een zelfstandige ziekte, de zogenaamde pijnziekte.

Oorzaken voor pijn aan de pols

Pijn aan de pols kan worden veroorzaakt door een reeks factoren. Naast duidelijke oorzaken zoals een breuk of een verstuiking, kan polspijn ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld slijtage, een ontsteking of zenuwirritatie.

Een slijtageziekte, die het gevolg is van slijtage van het kraakbeen in het gewricht, is artrose. De slijtage kan leiden tot ontstekingen, die soms hevige pijn veroorzaakt.

Irritatie en ontsteking van de pezen kunnen eveneens pijn in de pols veroorzaken. Beroepen waarin keer op keer dezelfde bewegingen worden uitgevoerd, kunnen een dergelijke irritatie bevorderen. Dit omvat ook werken op de computer: bij mensen die vaak met de muis werken, kan door dezelfde klikactie en een verkeerde handhouding een irritatie van de peesomhulsels ontstaan en dus een peesontsteking met hevige pijn.

Zenuwbeschadigingen zoals bij het carpaletunnelsyndroom (CTS) kunnen ook pijn en sensorische stoornissen veroorzaken. Bij CTS wordt door een vernauwing in de carpale tunnel, die in het polsgericht loopt, de nervus medianus beschadigd. Naast pijn en ongemak kan CTS ook leiden tot een verminderd functioneren van de handspieren die afhankelijk zijn van de aangedane zenuw.

Behandeling van polspijn

De behandeling van polspijn hangt natuurlijk sterk samen met de oorzaak ervan. Vele oorzaken van polspijn zijn daarom eenvoudig te behandelen als ze in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd. Om deze reden is het belangrijk om een arts te bezoeken indien de pijn in de pols aanhoudt.

Bij tendinitis, een peesontsteking, is het nuttig om de betreffende pols te stabiliseren met bandage of iets dergelijks. In niet-inflammatoire omstandigheden kan warmte ook polspijn verlichten.

Bij pijn in het polsgericht door reuma, artrose, ontstekingen of CTS kunnen TENS-apparaten worden ingezet. Deze apparaten kunnen ervoor zorgen dat de overdracht van pijnprikkels op het ruggenmerg wordt geblokkeerd en dat lichaamseigen stoffen vrijkomen die een pijn verlichtende werking hebben. De TENS-apparaten van nu zijn klein en handzaam en kunnen tegenwoordig thuis worden gebruikt.

Ten slotte bieden ook steeds meer artsen- en fysiotherapiepraktijken alternatieve behandelingen aan zoals acupunctuur, ultrasone behandeling en lasertherapie. Uw arts of fysiotherapeut kan u over deze behandelmethoden adviseren.

Bron: nieuwsonline.nu

Bij Fysio & Fitness Kudelstaart vindt u alle specialisaties onder één dak. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres om onder professionele begeleiding te trainen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. We bewaken uw privacy.  Uiteraad kunt u ook altijd weer uitschrijven. 

Contact

Kudelstaartseweg  243
1433 GH  Kudelstaart 
(naast de kerk gelegen)
Nederland
0297-329635
info@fysiotherapiekudelstaart.nl
www.fysiotherapiekudelstaart.nl