Stress en herstelvermogen kun je meten

26-04-2022

Chronische stress en gebrek aan herstel is een lichamelijk probleem, en kun je meten. Bij overspanning of burn-out is het dan ook zinvol om dit in kaart te brengen en in eerste instantie lichamelijk te herstellen alvorens te werken aan verandering in het hoofd. Een psycho-fysiologische stressmeting middels biofeedback is een mooi middel om dit in kaart te brengen. 

Psycho-fysiologische meting

 Heb je een fijn gevoel of denk je aan iets prettigs dan geeft dat lichamelijke reacties.Hetzelfde geldt bij een naar gevoel of een nare gedachte. Zelfs als je onbewust iets waarneemt in je omgeving dan reageert je lichaam daarop. Lichaam, waarnemen, gevoel en denken zijn niet echt van elkaar te scheiden.

 Elke vorm van inspanning, zelfs het proberen om op een naam te komen, veroorzaakt lichamelijke reacties. Met speciale apparatuur, aangesloten op je lichaam, kunnen die reacties worden gemeten en zichtbaar gemaakt. Dat heet biofeedback.

 Bij een psychofysiologische meting (of biofeedback meting) worden sensoren aangesloten op je vingers en schouders. Ook krijg je een elastieken band om je buik. Je krijgt een paar denktaken van een minuut en mag daarna steeds weer een paar minuten uitrusten. De apparatuur registreert je lichamelijk reacties. Je voelt er niets van, maar de sensoren meten je handtemperatuur, huidgeleiding, hartslag, spierspanning en ademhaling.

 Op deze manier wordt duidelijk in welke mate jij en je lichamelijke systemen onder druk staan. Eigenlijk gaat het niet om je lichamelijke reactie op inspanning. De hamvraag is of je ook kunt ontspannen wanneer je mag ontspannen. Met andere woorden: of je goed kunt herstellen na mentale inspanning. Door langdurige stress gaat het vermogen om snel te herstellen ná een inspanning namelijk minder goed functioneren.

 Doel van de meting

 Na afloop van de meting bekijk je samen met je therapeut de resultaten en de grafiek die er is gemaakt. Voor veel mensen blijkt inzicht in hun reacties op inspanning en rust heel verhelderend. Bijvoorbeeld omdat ze niet weten dat ze hun schouders optrekken tijdens nadenken en dat dat hun stijve schouders kan verklaren. Je begrijpt dus beter waar je klachten vandaan komen en je kunt gerichter werken aan verbetering. 

De psychosomatisch fysiotherapeut kan u hierbij helpen, bij ons is dat Mirjam Visser

 

Bij Fysio & Fitness Kudelstaart vindt u alle specialisaties onder één dak. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres om onder professionele begeleiding te trainen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. We bewaken uw privacy.  Uiteraad kunt u ook altijd weer uitschrijven. 

Contact

Kudelstaartseweg  243
1433 GH  Kudelstaart 
(naast de kerk gelegen)
Nederland
0297-329635
info@fysiotherapiekudelstaart.nl
www.fysiotherapiekudelstaart.nl