Waarom is een gezonde leefstijl vol houden moeilijk?

10-08-2021

Voor de meesten van ons is het ontzettend moeilijk om een gezonde levensstijl vol te houden? Hoe dat komt? We zijn verkeerd gaan denken over bewegen en eten

1. Gezond eten en lekker bewegen, is veel werk

Als je van gezond eten een levensstijl wil maken in plaats van een dieet moet je producten vinden die je echt lekker vindt. Dat vraagt wel een goede zoektocht. We zijn ook gewend om elke moment onze groenten en fruit te kunnen eten, maar beter is het aan te passen aan de seizoenen. Denk aan: avocado, groenten geroosterd in olijfolie, amandelboter, pure chocolade, hummus en dus seizoensfruit en seizoensgroenten.
Bij bewegen moet je niet denken aan een soort topsportregime. Dat is helemaal niet nodig. Denk vooral dat bewegen altijd beter is dan niets doen. Dus liever een half uurtje wandelen dan niets. Denk ook aan regelmaat. Beter korter en vaak dan lang en weinig per week. En als je tijd hebt dan is krachttraining verstandig om te doen. Belangrijk voor je bot- en spierstructuur. Daarbij gaat je basis verbranding (stofwisseling) ook nog eens omhoog.

2. Ik zit niet vol

We zijn het eigenlijk gewoon gewend om ons te overeten. Daardoor hebben we een verkeerd idee over 'vol zitten'. Na het eten zou je je goed moet voelen, zo goed dat je kunt dansen of wandelen. Niet slaperig dus.

3. Eten maakt me blij

We gebruiken eten als emotioneel comfort. Dat hebben we al van kinds af meegekregen en is moeilijk om uit ons systeem te krijgen. Natuurlijk is het helemaal niet erg om te genieten van een gezellig etentje, maar eten moet niet je belangrijkste blij-maker zijn. Als je geen honger hebt, hoef je niet te eten.
Wist je dat bewegen ook een soort van endorfines vrij maakt. Zeg maar je lichaamseigen doping dat voor een gelukkig gevoel zorgt. Het is ook de reden dat bij depressiviteit bewegen wordt ‘voorgeschreven’.

4. Ik heb niet genoeg tijd.

Gezond koken en lekker bewegen hoeft niet veel tijd te kosten. Probeer van tevoren al dingen klaar te maken en zorg dat je altijd gezonde producten in huis hebt, zodat je minder snel naar ongezonde dingen grijpt. Een wandeling tijdens de lunch of voorafgaand aan het diner is ook vaak nog wel te doen.

5. Het is te moeilijk om anders te zijn

Als iedereen om je heen maar alles eet wat hij of zij wil, is het moeilijk om je aan je gezonde levensstijl te houden. Als iedereen passief op de bank hangt terwijl jij even lekker gaat bewegen voel je jezelf al snel als een outsider.
Probeer te denken aan de voordelen. Laat je niet ompraten!

Bij Fysio & Fitness Kudelstaart vindt u alle specialisaties onder één dak. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres om onder professionele begeleiding te trainen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. We bewaken uw privacy.  Uiteraad kunt u ook altijd weer uitschrijven. 

Contact

Kudelstaartseweg  243
1433 GH  Kudelstaart 
(naast de kerk gelegen)
Nederland
0297-329635
info@fysiotherapiekudelstaart.nl
www.fysiotherapiekudelstaart.nl